Verguny na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić puszyste ciasto na to ciasto, musisz przesiać mąkę. Dzięki temu działaniu mąka zostanie wypełniona tlenem, co oznacza, że ciasto będzie bardziej przewiewne.
dodaj proszek do pieczenia i sól do przesianej mąki. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i mlekiem. Wlej mleko i jajko do mieszanki mąki i wszystko dobrze wymieszaj. Zagnieść ciasto - powinno być gładkie i jednorodne.
rozwałkuj powstałe ciasto na warstwę o grubości 0,5 cm i pokrój w paski. Ciasto może mieć dowolny kształt, ale prawdziwe verguny to paski z nacięciem pośrodku, przez które obracają się przeciwległe krawędzie ciasta.
na rozgrzanej patelni wlej olej i smaż verguny z każdej strony na złoty kolor. Udekoruj gotowe wypieki cukrem pudrem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal / 100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g