skład / składniki
metoda gotowania
musisz zacząć od przygotowania sosu mandarynkowego:
- wymieszaj w rondlu z grubym dnem świeżo wyciśnięty sok mandarynkowy z sosem sojowym i sosem chili (można zastąpić chili w proszku), octem winnym, miodem, czosnkiem, solą i pieprzem przepuszczonym przez prasę;
- włóż mieszaninę do ognia, zagotuj na średnim ogniu i gotuj, mieszając, dwukrotnie;
- odcedź.
następnie przejdź do przygotowania mięsa:
- umieść rozgrzać piekarnik do 190 stopni;
- dobrze podgrzej patelnię;
- smażyć cały kawałek schabu ze wszystkich stron na dużym ogniu na złoty kolor w oleju roślinnym, aby zachować cały sok w mięsie. Oznacza to, że nie trzeba smażyć wieprzowiny do miękkości-wystarczy ją "zapieczętować", smażyć na zewnątrz, ale w środku na surowo;
- sól i pieprz wieprzowy;
- blachę do pieczenia wyłożyć folią;
- włóż mięso do formy i posmaruj sosem ze wszystkich stron.
następny etap to pieczenie:
- wyślij mięso do piekarnika na 20 minut;
- wyjmij mięso, zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni, posmaruj mięso sosem i wyślij do piekarnika na kolejne 20 minut;
- ponownie posmaruj mięso sosem, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez kolejne 25 minut;
- ponownie posmaruj mięso i wyślij do piekarnika na kolejne 25 minut.
połóż gotowy schab na talerzu i ułóż wokół połowy świeżych owoców (mandarynki i kiwi), udekoruj natką pietruszki.
podawaj schab pieczony w piekarniku na gorąco.
smacznego i Wesołych Świąt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Sos chili - 98 kcal/100g