schab bez kości w piekarniku

delikatne, soczyste i aromatyczne mięso! Przygotuj pyszny obiad dla swojej rodziny! Uwielbiam schab za to, że szybko się gotuje i nie można go wcześniej marynować, więc ma jasny i bogaty smak. Zwykle gotuję go z aromatycznymi ziołami, zwijając w nich mięso przed gotowaniem. Okazuje się bardzo smaczny i soczysty!
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 26 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 3 % 1 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Obierz i posiekaj czosnek.
3. Wymieszaj czosnek z drobno posiekanym tymiankiem i rozmarynem.
4. Dodaj sól i pieprz, ponownie wymieszaj.
5. Schab wstępnie umyty i wysuszony ręcznikami papierowymi natrzeć aromatyczną mieszanką ze wszystkich stron.
6. Umieść mięso w naczyniu do pieczenia stroną do dołu, gdzie jest więcej tłuszczu, gotuj przez 30 minut.
7. Odwróć polędwicę, gotuj przez kolejne 20 minut. Schab jest dobry, ponieważ gotuje się wystarczająco szybko.
8. Wyłącz piekarnik, wyjmij formę i pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut, po czym możesz podać schab do stołu, krojąc go na porcje.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy