linie z kurczakiem i boczkiem

obfite danie z pierwszymi wiosennymi grzybami-pachnące i pyszne! Byłem bardzo zaskoczony, że linie nie są uważane za grzyby jadalne, a nawet w stanie surowym są toksyczne, ale zawsze wiedziałem, że przed gotowaniem należy je ugotować i umyć. To pierwszy wiosenny grzyb i nie tracimy szansy na zjedzenie go co roku w kwietniu.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 19 % 3 g
110 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

grzyb jest uważany za warunkowo jadalny i wymaga obowiązkowego przygotowania. Polega na gotowaniu w osolonej wodzie przez pół godziny, po czym grzyby należy wrzucić do durszlaka i dobrze spłukać, a następnie wycisnąć. W razie wątpliwości możesz gotować grzyby trzy razy, doprowadzając je do wrzenia dwa razy i spuszczając wodę.

podczas gotowania grzybów umyj, osusz i pokrój filet z kurczaka. Podsmaż na złoty kolor na maśle wraz z boczkiem pokrojonym na małe kawałki. Dodaj ugotowane i posiekane grzyby, smaż wszystko razem przez 5-10 minut.

umieść posiekany Por na patelni, lekko posyp mąką, wlej mleko. Dodaj sól. Dusić wszystko razem przez kilka minut, po czym gotowe danie można podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Grzyby - 24   kcal/100g

Podobne przepisy