naleśniki Amerykańskie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij jajka z cukrem i solą, aż się spienią.
Krok 2:
Dodaj szklankę mleka,dobrze ubij trzepaczką (ja użyłam blendera), stopniowo dodawaj mąkę, ciągle ubijając grudki.
Krok 3:
Powtórz poprzedni punkt, dodając pozostałą szklankę mleka i mąki. 4.Wlać olej roślinny (można zastąpić roztopionym masłem ) 5.Ugasić sodę, dodać do ciasta i jeszcze raz dobrze wymieszać. Odstaw na 5-10 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię.
Krok 4:
Smażyć na umiarkowanym ogniu. Gdy tylko pojawią się i zaczną pękać bąbelki, Odwróć naleśniki i smaż przez kolejne 20 sekund.
Krok 5:
Smacznego!
pyszne, puszyste naleśniki! Mam nadzieję, że ci się spodoba!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g