skład / składniki
metoda gotowania
więc przepis na pasztet z gęsiej wątróbki:
przygotuj wątrobę do gotowania: umyj, wysusz i usuń żyły.
rozpuść 20 gramów masła na patelni razem z olejem roślinnym.
w powstałej mieszaninie rozprowadź przygotowaną wątrobę. I smaż na małym ogniu do siedmiu minut ze wszystkich stron. Jednocześnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
dodaj śmietanę do wątroby i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
obierz, umyj, pokrój cebulę i marchewkę w kostkę.
lekko smażyć na średnim ogniu z olejem roślinnym, aż warzywa będą miękkie.
włóż zawartość rondla do miski i ubij ze średnią prędkością za pomocą blendera.
dodaj smażone warzywa do powstałego musu i ponownie dobrze ubij, aż będą gładkie. W razie potrzeby dodaj przyprawy, doprowadź pasztet do idealnego smaku.
rozłóż pasztet na foremkach i wygładź go trochę na wierzchu.
aby pasztet z gęsi nie wyschł przed podaniem gościom, rozpuść 50 gramów masła i polej smakołykiem. Udekoruj ziołami lub przyprawami, wstaw do lodówki na pół godziny i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka Gęsia - 412 kcal/100g