pasztet z gęsiej wątróbki

prawdziwy francuski przysmak to najdelikatniejsza przekąska z gęsiej wątróbki. Znani smakosze na całym świecie - Francuzi-docenili smak gęsiej wątróbki i przygotowali z niej niesamowicie pyszny pasztet. Nasza rodzina po prostu uwielbia pasztet z wątroby na śniadanie lub jako przekąskę w naturze, a jeśli pasztet zostanie starannie ułożony na grzance za pomocą torby cukierniczej, otrzymasz wykwintną przekąskę na świątecznym stole.
zaznobaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 73 % 35 g
węglowodany 6 % 3 g
370 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

więc przepis na pasztet z gęsiej wątróbki:

przygotuj wątrobę do gotowania: umyj, wysusz i usuń żyły.
rozpuść 20 gramów masła na patelni razem z olejem roślinnym.
w powstałej mieszaninie rozprowadź przygotowaną wątrobę. I smaż na małym ogniu do siedmiu minut ze wszystkich stron. Jednocześnie doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
dodaj śmietanę do wątroby i gotuj na bardzo małym ogniu przez kilka minut.
obierz, umyj, pokrój cebulę i marchewkę w kostkę.
lekko smażyć na średnim ogniu z olejem roślinnym, aż warzywa będą miękkie.
włóż zawartość rondla do miski i ubij ze średnią prędkością za pomocą blendera.
dodaj smażone warzywa do powstałego musu i ponownie dobrze ubij, aż będą gładkie. W razie potrzeby dodaj przyprawy, doprowadź pasztet do idealnego smaku.
rozłóż pasztet na foremkach i wygładź go trochę na wierzchu.
aby pasztet z gęsi nie wyschł przed podaniem gościom, rozpuść 50 gramów masła i polej smakołykiem. Udekoruj ziołami lub przyprawami, wstaw do lodówki na pół godziny i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka Gęsia - 412   kcal/100g

Podobne przepisy