Placindy z ziemniakami na patelni

Przygotuj pyszne i satysfakcjonujące tradycyjne mołdawskie danie! Placinda to danie kuchni mołdawskiej, które jest ciastem z różnymi nadzieniami. Placindy są smażone na patelni lub pieczone w piekarniku. Proponuję spróbować zrobić moją ulubioną wersję - smażone placindy z nadzieniem ziemniaczanym. To jest pyszne!
KokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 69 % 31 g
223 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej wodę do małej miski, a następnie dodaj do niej sól. Konieczne jest, aby całkowicie się rozpuścił.
2. Dodaj olej roślinny.
3. Przesiej mąkę przez sito, wlej do niej mieszaninę wody i oleju.
4. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki lub odwrotnie - trochę więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie, a nie lepkie w dłoniach.
5. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, połóż na dnie miski i przykryj ją ręcznikiem. Pozostaw ciasto na 30-40 minut.
6. W tym czasie przygotuj nadzienie: obierz ziemniaki, pokrój w plastry o grubości 2-3 mm, zalej olejem, posyp solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
7. Ciasto podzielić na trzy kawałki, każdy rozwałkować na warstwę.
8. Umieść przygotowane ziemniaki na środku warstwy, zwiń ciasto kopertą, łącząc przeciwległe końce w środku. Następnie odciągnij rogi, a także połącz je w środku, lekko rozwałkuj Każde łożysko wałkiem do ciasta.
9. Smaż łożyska w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na małym ogniu i pod przykryciem przez 7 minut z każdej strony (do miękkości).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy