skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do małej miski, a następnie dodaj do niej sól. Konieczne jest, aby całkowicie się rozpuścił.
2. Dodaj olej roślinny.
3. Przesiej mąkę przez sito, wlej do niej mieszaninę wody i oleju.
4. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki lub odwrotnie - trochę więcej wody. Ciasto powinno być dość miękkie, a nie lepkie w dłoniach.
5. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, połóż na dnie miski i przykryj ją ręcznikiem. Pozostaw ciasto na 30-40 minut.
6. W tym czasie przygotuj nadzienie: obierz ziemniaki, pokrój w plastry o grubości 2-3 mm, zalej olejem, posyp solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
7. Ciasto podzielić na trzy kawałki, każdy rozwałkować na warstwę.
8. Umieść przygotowane ziemniaki na środku warstwy, zwiń ciasto kopertą, łącząc przeciwległe końce w środku. Następnie odciągnij rogi, a także połącz je w środku, lekko rozwałkuj Każde łożysko wałkiem do ciasta.
9. Smaż łożyska w dobrze rozgrzanym oleju roślinnym na małym ogniu i pod przykryciem przez 7 minut z każdej strony (do miękkości).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g