Dorada z grilla

Dorada to idealna ryba dla tych, którzy podążają za swoją figurą! Przez całe życie szukamy przepisów na potrawy, które nie dodadzą nam centymetrów w talii, a nawet będą smaczne. Grillowane Dorado jest dokładnie tym daniem, które zastępuje mi tłuste kebaby z natury. Udało mi się nawet zwabić na swoją "rybną" stronę parę koleżanek :) bardzo prosty i szybki przepis. Najważniejsze, żeby było ciepło, ale to już nie moja sprawa ;)
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 14 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
137 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 25 min

każdą rybę należy przetworzyć przed gotowaniem. Aby to zrobić, oczyść go z łusek, usuń wnętrze i nie zapomnij o skrzelach, odetnij również płetwy i ogon.

aby marynować, umieść rybę w pojemniku i polej sokiem z cytryny, posyp solą, pieprzem, rozmarynem z obu stron i wewnątrz ryby. Marynowanie można pozostawić na godzinę lub dwie lub na jeden dzień.

po marynowaniu możesz przejść do najbardziej ekscytującego momentu-grillowania. Posmaruj ruszt olejem, połóż na nim rybę i gotuj na rozżarzonych węglach na złoty kolor z obu stron. Bądź bardzo ostrożny-ryba gotuje się szybko: jeśli ciepło jest dobre, gotowanie może zająć dosłownie minuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Dorady - 112   kcal/100g

Podobne przepisy