zwiewne kotlety z kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj mięso mielone. Mam z piersi.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Zmiel żółtka miękkim masłem.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone, zioła i bułkę tartą
Krok 5:
Sól, pieprz, dodaj kilka łyżek zimnej wody i dobrze wybij, aby masa była jednorodna i przewiewna.
Krok 6:
Ubij białka w mocną pianę.
Krok 7:
W kilku krokach dodaj ubite białka do mielonego mięsa.
Krok 8:
Łyżką uformuj kotlet, zwiń mąkę.
Krok 9:
Smażyć na patelni rozgrzanej olejem przez 3-4 minuty z obu stron. Nie przykrywaj pokrywką, aby sok nie zaczął się wyróżniać z kotletów.
Krok 10:
Delikatne, lekkie kotlety są gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g