skład / składniki
metoda gotowania
1. Połącz sól, cukier, drożdże i ciepłe mleko w dużym pojemniku. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
2. Do powstałej mieszanki dodaj mąkę i zmiękczone masło. Zagnieść ciasto, przenieść na posypaną mąką powierzchnię. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie, ale nie więcej niż 7 minut.
3. Włóż ciasto z powrotem do pojemnika, przykryj wilgotnym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. Ciasto powinno wzrosnąć co najmniej trzykrotnie.
4. Teraz rozłóż ciasto i lekko je zmiksuj,aby przybrało kształt kuli. Zacznij robić kłębki, odrywając małą grudkę od ciasta. Z każdej bryły uformuj kłębki.
5. Połóż kalachiki na blasze do pieczenia lub pergaminie, lekko naoliwione, odstaw na 15 minut.
6. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny i smaż kalachiki z obu stron przez pół minuty. Powinny być złote po obu stronach.
7. Rozłóż kalachiki na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju spłynął.
8.Posyp obficie cukrem pudrem i podawaj!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g