Sałatka rapanowa
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zaczynamy od pokrojenia ogórków, cebuli, papryki i pomidorów. Konieczne jest również posiekanie zieleni.
rapany można pokroić w paski lub użyć w całości. Do sałatki owoce morza należy trochę usmażyć. Aby to zrobić, wlej olej roślinny na patelnię i rozłóż rapany na już rozgrzanej płaszczyźnie. Z czasem ta procedura powinna zająć nie więcej niż trzy minuty, po czym rapany powinny ostygnąć.
a gdy się ochładzają, łączymy wszystkie pokrojone warzywa, oliwki i zostawiamy je na zimno. Gdy nasze owoce morza ostygną, kładziemy je na warzywach, dodajemy sól, pieprz i posiekane warzywa. Wszystko to powinno być dobrze wymieszane.
danie jest gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rapany - 77 kcal/100g