klopsiki ze śmietaną i koncentratem pomidorowym
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. W przypadku klopsików obierz jedną cebulę i pokrój w drobną kostkę. Smażyć cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor. Wymieszaj mięso mielone, szklankę ugotowanego ryżu, jajko, sól, pieprz i smażoną cebulę. Uformuj klopsiki i zwiń je w mąkę. Smażyć klopsiki na oleju na złoty kolor z obu stron.
2. W przypadku sosu cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć cebulę na złoty kolor na oleju roślinnym. Dodaj koncentrat pomidorowy, lekko podsmaż, dodaj wodę, cukier, sól i pieprz i podgrzej.
3. Włóż klopsiki do sosu, dodaj śmietanę, liść laurowy i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal / 100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g