miękkie kotlety wołowe
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wstępnie umyte mięso pokroić na kawałki (grubość około 1 cm). Zaleca się cięcie w poprzek włókien.
2. Zanurz każdy kawałek po obu stronach w kaszy manny.
3. Uderz każdy kawałek mięsa młotkiem-nie za mocno, aby kawałki nie stały się cienkie.
4. W misce rozbij jajka, dodaj sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze ubij widelcem lub trzepaczką.
5. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
6. Każdy kotlet ponownie obtocz w kaszy manny, a następnie w ubitych jajach i umieść na gorącej patelni.
7. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor, ciepło jest średnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g