miękkie kotlety wołowe

nie wiesz jak gotować miękkie i soczyste kotlety? Przepis dla Ciebie! Nie gotowałem wcześniej kotletów, ponieważ po raz pierwszy okazały się twarde i suche. Ale mąż bardzo ich kocha i musiał zbadać sprawę. Okazało się, że po prostu źle ugotowałem to danie - teraz kotlety są bardzo miękkie, soczyste, smaczne. A gotowanie jest szybkie i proste! Idealna Kolacja.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 18 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 18 % 7 g
224 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wstępnie umyte mięso pokroić na kawałki (grubość około 1 cm). Zaleca się cięcie w poprzek włókien.
2. Zanurz każdy kawałek po obu stronach w kaszy manny.
3. Uderz każdy kawałek mięsa młotkiem-nie za mocno, aby kawałki nie stały się cienkie.
4. W misce rozbij jajka, dodaj sól i czarny pieprz. Wszystko dobrze ubij widelcem lub trzepaczką.
5. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
6. Każdy kotlet ponownie obtocz w kaszy manny, a następnie w ubitych jajach i umieść na gorącej patelni.
7. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor, ciepło jest średnie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy