kotlety wołowe na patelni
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Doprowadź syrop klonowy do wrzenia i gotuj na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.
2. Wlej koniak i trzymaj w ogniu, aż ciecz prawie całkowicie odparuje.
3. Dodaj bulion i grzyby. Ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu do pożądanej gęstości.
4. Połóż kawałki wołowiny na desce do krojenia i lekko ubij mięso.
5. Kotlety doprawiamy solą i pieprzem.
6. Lekko panierujemy w mące, smażymy na patelni każdą stronę kotleta przez 1 minutę (ciepło jest mocne).
7. Następnie połóż kotlety na patelni z sosem i podgrzej do pożądanego stopnia gotowości.
podawaj kotlety z przygotowanym sosem. Makaron lub warzywa gotowane na parze świetnie sprawdzą się jako dodatek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g