smardze z ziemniakami
skład / składniki
3
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz smardze i pokrój na pół. Jeśli są dość duże, możesz pokroić je na cztery części lub nawet mniejsze.
2. Gotuj smardze przez 10 minut, spuść wodę. Powtórz proces jeszcze dwa razy. Wyciśnij grzyby z wilgoci.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
4. Na średnim ogniu dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym.
5. Włóż ziemniaki na patelnię, smaż na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
7. Połóż smardze. Smaż je razem z ziemniakami, mieszając, 5-7 minut.
8. Dodaj sól i dopraw naczynie, po czym można je podać.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Smardze świeże - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g