smardze z ziemniakami

pyszna i obfita kolacja z pierwszych wiosennych grzybów i ziemniaków-gotuj! Smardze to grzyby o specjalnym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Przyznaję szczerze, uważam, że są najsmaczniejsze i bardzo żałuję, że smardze nie rosną w lesie przez cały rok. Gotuję z nimi różne potrawy, przechowuję je na przyszłość. Moi krewni naprawdę lubią smażone ziemniaki ze smardzami, których przepis postanowiłem się z Tobą podzielić.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 71 % 12 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 25 min

1. Dokładnie opłucz smardze i pokrój na pół. Jeśli są dość duże, możesz pokroić je na cztery części lub nawet mniejsze.
2. Gotuj smardze przez 10 minut, spuść wodę. Powtórz proces jeszcze dwa razy. Wyciśnij grzyby z wilgoci.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
4. Na średnim ogniu dobrze podgrzej patelnię olejem roślinnym.
5. Włóż ziemniaki na patelnię, smaż na lekko złoty kolor, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
7. Połóż smardze. Smaż je razem z ziemniakami, mieszając, 5-7 minut.
8. Dodaj sól i dopraw naczynie, po czym można je podać.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Smardze świeże - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy