Fouagra z gruszką

Zaskocz gości pysznym daniem kuchni francuskiej! Foie gras to słynne danie, które zyskało uznanie wielu dzięki delikatnemu smakowi i odmianom serwowania. Proponuję przygotować jedną z opcji foie gras, która bez wątpienia ozdobi każdy stół!
WenusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 10 % 2 g
węglowodany 55 % 11 g
105 kcal
IG: 64 / 0 / 36

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotuj karmelizowane gruszki:

pokrój owoce poziomo na 2 części, usuń skrzynkę nasienną. W małym głębokim pojemniku wymieszaj wodę z cukrem, wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Gotuj mieszaninę, aż powstanie karmel przy ciągłym mieszaniu. Włóż kawałki gruszki do gotowego karmelu, karmelizuj je, obracając z każdej strony.
dodaj koniak do owoców i podpal zawartość. Zdejmij rondel z pieca, za każdym razem potrząśnij, pozwalając ogniu się wypalić. Gotowe karmelizowane gruszki zostawiamy na chwilę.

Kolejka:

aby przygotować sos, użyj sokowirówki, aby uzyskać odpowiednią ilość soku gruszkowego. W małym rondlu wymieszaj powstały sok z miodem i sosem sojowym, dodaj sól. Wysyłamy mieszaninę do małego ognia i mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.

teraz gotujemy bezpośrednio wątrobę:

wątróbkę z kaczki kroimy w plastry o grubości 1,5 cm i smażymy na suchej, gorącej patelni lekko posypanej grubą solą. Rozgotowanie foie gras nie jest tego warte - wystarczy 1 Minuta z każdej strony. Nadmiar tłuszczu można usunąć za pomocą papierowych serwetek.

układamy porcje:

podgrzewamy talerz w kuchence mikrofalowej, rozprowadzamy kawałek foie gras, a następnie dolną część gruszki, kolejny kawałek foie gras i kończymy gruszkową górą z ogonem. Polej całe piękno sosem gruszkowo-miodowym i podawaj.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy