skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj karmelizowane gruszki:
pokrój owoce poziomo na 2 części, usuń skrzynkę nasienną. W małym głębokim pojemniku wymieszaj wodę z cukrem, wyciśnij sok z 1/2 cytryny. Gotuj mieszaninę, aż powstanie karmel przy ciągłym mieszaniu. Włóż kawałki gruszki do gotowego karmelu, karmelizuj je, obracając z każdej strony.
dodaj koniak do owoców i podpal zawartość. Zdejmij rondel z pieca, za każdym razem potrząśnij, pozwalając ogniu się wypalić. Gotowe karmelizowane gruszki zostawiamy na chwilę.
Kolejka:
aby przygotować sos, użyj sokowirówki, aby uzyskać odpowiednią ilość soku gruszkowego. W małym rondlu wymieszaj powstały sok z miodem i sosem sojowym, dodaj sól. Wysyłamy mieszaninę do małego ognia i mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
teraz gotujemy bezpośrednio wątrobę:
wątróbkę z kaczki kroimy w plastry o grubości 1,5 cm i smażymy na suchej, gorącej patelni lekko posypanej grubą solą. Rozgotowanie foie gras nie jest tego warte - wystarczy 1 Minuta z każdej strony. Nadmiar tłuszczu można usunąć za pomocą papierowych serwetek.
układamy porcje:
podgrzewamy talerz w kuchence mikrofalowej, rozprowadzamy kawałek foie gras, a następnie dolną część gruszki, kolejny kawałek foie gras i kończymy gruszkową górą z ogonem. Polej całe piękno sosem gruszkowo-miodowym i podawaj.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Wątróbka jagnięca - 101 kcal/100g
- Wołowina - 735 kcal/100g
- Wątróbka gęsia - 412 kcal/100g
- Wątróbka Kacza - 405 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g