placki ziemniaczano-drobiowe

Szybki, prosty i pyszny - świetny obiad dla rodziny.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 11 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 48 % 12 g
99 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Piersi z kurczaka przechodzą przez maszynkę do mięsa wraz z czosnkiem lub mielą w blenderze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Trzy ziemniaki na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszamy mielonego kurczaka z ziemniakami, dodajemy białka, sól i mieszamy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę, dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym rozłóż powstałe mięso mielone łyżką stołową. Smażyć na dużym ogniu z obu stron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy