Indoutka w kawałkach

lubisz smaczny posiłek? Spróbuj pieczonego indoutka! . Moja rodzina bardzo lubi pieczone indoutka. Lubię improwizować-dodaję różne dressingi i owoce. Przygotowuję dla niej różne przystawki i sosy. Moim zdaniem jest to najbardziej udany przepis. Indoutka okazuje się soczysta, z przyjemną kwaskowatością i boskim aromatem.
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 21 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 9 % 4 g
247 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 40 min

1. Umyj indoutkę i pokrój na duże kawałki. Natrzyj solą i przyprawami, zalej octem. Pozostaw do marynowania na 1 godzinę.
2. Smażyć marynowane kawałki mięsa w oleju roślinnym na złoty kolor.
3. Obierz pomarańczę i pokrój na kawałki.
4. Wymieszaj indoutkę z przygotowanymi pomarańczami.
5. Włóż wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Połącz wodę, sos sojowy i miód, dobrze wymieszaj. Napełnij mięso pomarańczami tą mieszanką. Przykryj folią.
7. Piec w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Następnie w 180 stopniach kolejne 2-2, 5 godziny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Indoutka - 271   kcal/100g

Podobne przepisy