skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź i przygotuj puree.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i smażyć na maśle na złoty kolor.
3. Do tłuczonych ziemniaków dodaj pozostałe masło, smażoną cebulę i wymieszaj.
3. Do ciepłego mleka dodaj cukier, sól, jajko i masło. Najpierw topię masło.
4. Przesiej mąkę i połącz z przygotowaną mieszanką. Zagnieść ciasto - powinno być elastyczne i miękkie, nie powinno przyklejać się do rąk. Ważne jest, aby go nie wbijać, nie przesadzaj z mąką!
5. Odstaw ciasto na 10 minut, podziel je na równe 12 części.
6. Rozwałkuj każdy kawałek na naleśnik o średnicy około 14-16 cm.
7. Smaż tortille na suchej patelni przez 2 minuty z każdej strony.
8. Niech gotowa tortilla lekko ostygnie. Z jednej strony połóż nadzienie ziemniaczane i przykryj wolną częścią.
9. Posmaruj roztopionym masłem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g