ciasto z wątróbką z marchewką
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Przekręć wątrobę w maszynce do mięsa lub posiekaj blenderem. Dodaj jajka, sól, sodę, mąkę i przyprawy do masy wątrobowej.
2. Obierz cebulę i marchewkę, umyj i posiekaj: marchewki na tarce, pokrój cebulę w kostkę.
3. Rozłóż mięso mielone na rozgrzanej patelni, równomiernie rozprowadzając je na dnie. Smaż ciastka wątrobowe na patelni w oleju roślinnym (pozostaw jedną trzecią do smażenia cebuli i marchwi) z obu stron pod pokrywką.
4. Podsmaż cebulę i marchewkę, ostudź.
5. Posmaruj gotowe ciastka wątrobowe majonezem, umieszczając smażone warzywa między warstwami.
6. Udekoruj górną warstwę posiekaną natką pietruszki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g