skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj tortillę:
wymieszaj zimne masło z mąką i solą, rozetrzyj na okruchy, wlej ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Gotowe ciasto dzielimy partiami, koncentrując się na średnicy patelni: jeśli 25-26 cm, to na 7 kulek, jeśli patelnia jest większa - na 5 kulek. Każdą kulkę cienko rozwałkuj wałkiem do ciasta i smaż na suchej patelni bez dodawania oleju.
wypełnij tortille nadzieniem:
na ciasto nakładamy keczup, posypujemy twardym serem, wcześniej startym, układamy liść sałaty i pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Na samej krawędzi kładziemy ogórek, również pokrojony w kostkę, i zwijamy tortillę w rolkę, aby ogórek znalazł się na środku.
przygotowane tortille układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i obficie smarujemy ubitym jajkiem za pomocą pędzla do gotowania. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż powstanie złoty kolor.
podawaj tortille na stole, przecinając bułki na pół i dodając odrobinę gorącego sosu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g