soczyste piersi z kaczki z jabłkami i borówkami

doskonały przysmak! Koniecznie spróbuj! Kto odrzuci aromatyczną pierś z kaczki podawaną z jabłkami i borówkami? Soczyste mięso pachnie pysznie, a czerwone jagody cieszą oko! Wspaniałe danie do wypróbowania!
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 12 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 17 % 5 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Umyj pierś, za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcia na skórze.
2. Piecz mięso na patelni bez dodatku oleju przez 5 minut z każdej strony. Sól, pieprz.
3. Gdy pierś się zrumieni, pokrój ją na kawałki i połóż na talerzu, a na patelni bez odsączania tłuszczu umieść jabłko, wcześniej pokrojone w kliny.
4. Szybko smaż na złoty kolor, na samym końcu dodaj jagody borówki brusznicy.
5. Dodaj jabłka i borówki do piersi z kaczki, pięknie układając na talerzu.

podawaj i jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kaczki - 241   kcal/100g

Podobne przepisy