skład / składniki
metoda gotowania
w głębokiej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i pszenną, sól, w osobnym pojemniku wymieszaj ciepłą wodę z olejem słonecznikowym, wymieszaj. W razie potrzeby dodaj mąkę kukurydzianą w małych porcjach, aby uzyskać miękkie ciasto na wyjściu. Zwiń go w Kolobok, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut.
po tym czasie dzielimy ciasto na 6 równych części. Rozłóż jedną z części ciasta na folii z tworzywa sztucznego, przykryj ją również polietylenem i zwiń ciasto w cienką warstwę o średnicy około 15 cm. Bardzo ostrożnie wyjmij tortillę z plastikowej "niewoli" i usmaż na dobrze rozgrzanej suchej patelni bez użycia oleju.
w ten sposób rozwałkujemy i smażymy wszystkie ciasta przez 2 minuty z każdej strony.
nadziewaj rumiane tortille kurczakiem, grzybami, ziołami - wszystko według własnego gustu.
traktuj rodzinę i bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g