naleśniki z wątróbki wieprzowej

lubisz placki? Następnie spróbuj ugotować je z wątroby! Zaskakująco obfite danie. Przygotowanie tych naleśników wymaga minimum wysiłku i finansów. Często gotuję to danie, ponieważ wątróbki moje dzieci jedzą tylko w tej formie. Delikatna i miękka wątroba o pikantnym smaku przypraw. Bardzo apetyczne!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 45 % 13 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 34 % 10 g
134 kcal
IG: 40 / 60 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

1. Oczyść wątrobę z żył, umyj i namocz w mleku przez 40 minut.
2. Obierz marchewki.
3. Posiekaj wątrobę i marchewkę w blenderze, dodaj jajko, sól, sodę i przyprawy.
4. Wlej semolinę, wymieszaj i odstaw na 25 minut.
5. Smażyć naleśniki na oleju roślinnym na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, aż będą rumiane.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Wątróbka wieprzowa - 109   kcal/100g

Podobne przepisy