chleb z kurczaka

orzeszki piniowe nadają tej zapiekance szczególny urok!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 14 g
tłuszcze 24 % 11 g
węglowodany 44 % 20 g
232 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj cebulę, posiekaj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, orzechy. Smaż, mieszając, przez 8 minut lub do miękkości cebuli. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj warzywa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mięso mielone, bułkę tartą, zioła, lekko ubite jajko, mieszankę cebuli, sól, pieprz.Lekko nasmaruj głęboką formę. Przełóż mieszaninę do naczynia do pieczenia i lekko dociśnij dłońmi.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piec 40 minut lub do złotego koloru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól odpocząć w formie przez 10 minut i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Orzeszki bukowe - 568   kcal/100g
  • Pinia - 635   kcal/100g
  • Orzechy cedrowe - 620   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy