big burger z mielonym kurczakiem

Bigburger DIY? Nie ma problemu z tym przepisem!
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 51 % 18 g
165 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

nie możesz zaakceptować czyjegoś stylu życia, możesz go ślepo skopiować, ale możesz go nieco zmodyfikować, dostosować do siebie. Siostrzeniec chwalił się zdjęciami z imprezy studenckiej. Kto o czym, a wszy o kąpieli, czyli o jedzeniu: patrzę, co jest na stole, czy chłopiec nie głoduje. Na dużych talerzach - Big hamburgery. Kupiłeś? Nie, dziewczyny same to zrobiły. Tydzień później dostaję przepis na Big burgery z mielonym kurczakiem. Tylko dziewczyny używały gotowych bułek, a ja postanowiłam je upiec sama.
z produktów zagniatamy ciasto drożdżowe: drożdże oddzielnie rozcieńczamy wodą podgrzaną do 30 stopni. Dodaj pozostałe produkty i zagniataj do jednorodnej elastycznej masy. Dobre ciasto nie przykleja się do dłoni ciasto powinno wyrosnąć w ciepłym miejscu, przykryć serwetką.
z ciasta powinno wyjść 10 bułek. Podziel i uformuj bułkę. Na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia bułki powinny ponownie wyrosnąć. Posmaruj każdą ubitym jajkiem i odstaw na 15 minut. Włącz piekarnik, rozgrzej go do 220 stopni i piecz produkty przez 20 minut.
w przypadku kotletów w Burger mamy już mielonego kurczaka ze wszystkimi dodatkami. Formujemy kotlety i smażymy na oleju roślinnym. Na głębokim talerzu marynuj cebulę. Należy go pokroić w pierścienie i zalać octem.
ogórek kiszony kroimy w cienkie plasterki.
gotowe bułki kroimy wzdłuż i robimy kanapkę: bułkę, keczup, musztardę, cebulę, kawałek ogórka, kotlet, talerz sera (Hochland To najlepsza opcja) i bułkę na wierzchu.
to wszystko. Możesz spróbować gotować w domu. Nic skomplikowanego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy