skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ugniatamy masło widelcem, wsypujemy mąkę i dalej ugniatamy już mąką. Następnie wlej już osoloną wodę i zagniataj strome ciasto. Wkładamy do lodówki na pół godziny lub godzinę. Po wyjęciu i rozwałkowaniu na stole w cienką (około 5 mm) warstwę, podwoić i ponownie rozwałkować. I jeszcze raz. Następnie po raz trzeci rozwałkuj i przenieś do natłuszczonej formy. Tworzymy jak kosz ciasta - z bokami. Piec w piekarniku przez około dziesięć minut. Tak, pamiętaj, aby nasmarować nasz kosz na brzegach żółtkiem, aby nabrał błyszczącego koloru.
ugotuj syrop cukrowy ze wskazanych składników, zdejmij z ognia i szybko włóż do niego pokrojone w plasterki banany. Pozostaw na około godzinę, aby owoce były dobrze namoczone. Pokrywamy dno gotowego kosza dżemem, a banany pięknie układamy na wierzchu. To wszystko, nasze ciasto bananowe jest gotowe, możesz się delektować.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g