deser bananowy
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dojrzałe banany czyścimy, kroimy wzdłuż i kroimy w półkola niezbyt cienkie. Rozłóż na natłuszczonym arkuszu lub w formie do ciasta. Posyp równomiernie brązowym cukrem na wierzchu i polej stopionym masłem. Piec przez dwadzieścia do trzydziestu minut, delikatnie mieszając drewnianą łyżką co dziesięć minut. Aż banany lekko się zrumienią i zmiękną, a cukier zamieni się w lepką masę. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź i włóż do misek lub talerzy porcjowanych. Wlej śmietanę na wierzch. Podawaj na ciepłym stole.
W przypadku tego przepisu możliwe są również odmiany. Na przykład banany można mieszać z mrożonymi jagodami, a śmietanę zastąpić jogurtem o smaku jagodowym lub bananowym. I możesz podawać z lodami.
W przypadku tego przepisu możliwe są również odmiany. Na przykład banany można mieszać z mrożonymi jagodami, a śmietanę zastąpić jogurtem o smaku jagodowym lub bananowym. I możesz podawać z lodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g