skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
1. Rozwałkuj ciasto
Krok 3:
2. Piec w piekarniku 1 warstwa
Krok 4:
3. Posiekaj orzechy włoskie
Krok 5:
4. Zdobądź gotowe ciasto
Krok 6:
5. Oddziel białka od żółtek
Krok 7:
6. Ubij białka z cukrem
Krok 8:

7. Ułóż warstwy białek, orzechów, ciasta
Krok 9:
8. Wykonaj nacięcia na wierzchu i upiecz w piekarniku
Krok 10:
9. Zrób syrop
Krok 11:
10. Posyp gotową baklawę syropem i pozostaw na noc
Krok 12:
pieczemy jedną z warstw na blasze do pieczenia posypanej mąką. Jeśli masz mało czasu, możesz go upiec z wyprzedzeniem.
posiekaj orzechy włoskie, aby kawałki nie były zbyt małe. Oddziel białka od żółtek i ubij w mikserze w mocną pianę, stopniowo dodając do niej 0,5 łyżki.cukier. Połóż drugą warstwę ciasta na arkuszu, połóż białka na wierzchu i posyp je posiekanymi orzechami. Następnie kładziemy już upieczone ciasto i ponownie warstwę białek, orzechów i cynamonu. Na wierzchu kładziemy ostatnią surową warstwę ciasta. Wykonujemy na nim nacięcia. Jeśli nagle środkowa warstwa pęknie, to nie jest przerażające. Posmaruj żółtkiem i piecz przez 45 minut.
Robienie glazury. Wymieszaj miód, pozostały cukier i 0,25 łyżki.woda. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Po ugotowaniu gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wypełnij baklawę lukrem w taki sposób, aby wpadła przez nacięcia. Jeśli są zarośnięte, należy je rozszerzyć. Między warstwami wlej miód łyżką. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, do całkowitego namoczenia baklawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
