Baklava po ormiańsku

pyszna słodycz doskonale uzupełni przyjęcie herbaciane! Każdy naród ma swój cenny przepis kulinarny na pyszne Narodowe jedzenie. Dla Ormian takim przepisem jest ormiańska Baklava. Teraz, gdy każde ciasto można kupić w sklepie, proces przygotowywania złożonych potraw został uproszczony. Możesz zrobić ciasto samodzielnie lub możesz je kupić - do woli.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 23 g
węglowodany 59 % 41 g
402 kcal
IG: 2 / 52 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    1. Rozwałkuj ciasto

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    2. Piec w piekarniku 1 warstwa

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    3. Posiekaj orzechy włoskie

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    4. Zdobądź gotowe ciasto

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    5. Oddziel białka od żółtek

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    6. Ubij białka z cukrem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    7. Ułóż warstwy białek, orzechów, ciasta

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    8. Wykonaj nacięcia na wierzchu i upiecz w piekarniku

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    9. Zrób syrop

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    10. Posyp gotową baklawę syropem i pozostaw na noc

  12. Krok 12:

    Krok 12.

pieczemy jedną z warstw na blasze do pieczenia posypanej mąką. Jeśli masz mało czasu, możesz go upiec z wyprzedzeniem.

posiekaj orzechy włoskie, aby kawałki nie były zbyt małe. Oddziel białka od żółtek i ubij w mikserze w mocną pianę, stopniowo dodając do niej 0,5 łyżki.cukier. Połóż drugą warstwę ciasta na arkuszu, połóż białka na wierzchu i posyp je posiekanymi orzechami. Następnie kładziemy już upieczone ciasto i ponownie warstwę białek, orzechów i cynamonu. Na wierzchu kładziemy ostatnią surową warstwę ciasta. Wykonujemy na nim nacięcia. Jeśli nagle środkowa warstwa pęknie, to nie jest przerażające. Posmaruj żółtkiem i piecz przez 45 minut.

Robienie glazury. Wymieszaj miód, pozostały cukier i 0,25 łyżki.woda. Podpalamy i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Po ugotowaniu gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Wypełnij baklawę lukrem w taki sposób, aby wpadła przez nacięcia. Jeśli są zarośnięte, należy je rozszerzyć. Między warstwami wlej miód łyżką. Pozostaw na noc w temperaturze pokojowej, do całkowitego namoczenia baklawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy