ciasto tarte z dżemem piaskowym

kruche ciasto świetnie komponuje się z herbatą bez cukru! Jest jedzenie, które nieustannie przypomina nam dzieciństwo. Dla mnie takim dzwonkiem jest to kruche ciasto, które jako dziecko nazwałam "suchym ciastem" i bardzo kochałam. Z jakiegoś powodu zrobili to tylko z porzeczkami skręconymi z cukrem. I dopiero wtedy dowiedziałem się, że to właściwie kulinarny przepis na klasyczne angielskie ciasto z jabłkami. Możemy więc umieścić dowolne nadzienie-dowolny dżem, dżem lub konfiturę. To, co lubisz bardziej.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 22 % 17 g
węglowodany 69 % 53 g
394 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

margarynę zetrzyj na grubej tarce. Wlej do niego cukier i pocieraj, aż będzie gładki. Następnie wysyłamy jajka i wanilinę i wszystko bardzo dobrze mieszamy. Połącz cztery szklanki mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą, stopniowo wlej do margaryny i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno formować się jak plastelina i pozostawać w tyle za rękami. Jeśli mąka nie wystarczy, możesz dodać trochę. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, jedną lub dwie trzecie całej objętości, a drugą tylko jedną trzecią.

zamrażamy mniejszą część w lodówce, a większą wkładamy do formy i układamy rękami, wygładzamy na dnie. Możesz zrobić małe boki ciasta. Na wierzch kładziemy nadzienie. Pocieramy zamrożoną część ciasta. Aby zapobiec sklejaniu się startego ciasta, lepiej zrobić to bezpośrednio nad ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy