skład / składniki
gotowanie krok po kroku
margarynę zetrzyj na grubej tarce. Wlej do niego cukier i pocieraj, aż będzie gładki. Następnie wysyłamy jajka i wanilinę i wszystko bardzo dobrze mieszamy. Połącz cztery szklanki mąki z proszkiem do pieczenia lub sodą, stopniowo wlej do margaryny i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno formować się jak plastelina i pozostawać w tyle za rękami. Jeśli mąka nie wystarczy, możesz dodać trochę. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części, jedną lub dwie trzecie całej objętości, a drugą tylko jedną trzecią.
zamrażamy mniejszą część w lodówce, a większą wkładamy do formy i układamy rękami, wygładzamy na dnie. Możesz zrobić małe boki ciasta. Na wierzch kładziemy nadzienie. Pocieramy zamrożoną część ciasta. Aby zapobiec sklejaniu się startego ciasta, lepiej zrobić to bezpośrednio nad ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przez około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g