ciasto truflowe z gorzką czekoladą i śmietaną

wykwintne ciasto jest w mocy najbardziej pracowitych gospodyń domowych! Naprawdę szykowny przepis na deser Królewski o nazwie ciasto truflowe. Jeśli planujesz podać takie ciasto na wakacje, zacznij je przygotowywać wieczorem poprzedniego dnia. W takim przypadku ciasto okaże się bardziej delikatne i nasycone przyjemnymi aromatami.
Arina KotenAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 58 % 42 g
424 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę na wodzie.łaźnia,

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj masło i cukier.Mieszać. Niech ostygnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jedno jajko na raz.Następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia.Piec 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Robienie kremu wieczorem.Rano posmaruj ciasto kremem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

w łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie mieszamy masło, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do gładkości. Zdejmij z ognia i ostudź. Teraz wprowadzamy jajka do mieszanki-pojedynczo i dobrze mieszamy trzepaczką. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta.

pieczemy jedno ciasto przez około czterdzieści minut. Nasze ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Wkładamy go do lodówki na całą noc.
teraz przygotuj krem: zetrzyj czekoladę. Podpalamy śmietanę, podgrzewamy i wlewamy czekoladę. Trzymamy w ogniu, mieszając, aż masa będzie całkowicie jednorodna. I wkładamy do lodówki na noc.

trufle: trzy na tarce czekolada, podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Masę wysyłamy na noc do lodówki. Rano formujemy z nich kulki i zwijamy w kakao i cukier puder.

pokrój ciasto na dwie części, posmaruj pierwsze ciasto kremem. Przykryj drugim i posmaruj przygotowanym gorącym lukrem (0,5 części). Wkładamy do lodówki, aż glazura stwardnieje. Wyjmij, całkowicie posmaruj lukrem i udekoruj truflami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy