skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w łaźni wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie mieszamy masło, dodajemy cukier i mieszając doprowadzamy do gładkości. Zdejmij z ognia i ostudź. Teraz wprowadzamy jajka do mieszanki-pojedynczo i dobrze mieszamy trzepaczką. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta.
pieczemy jedno ciasto przez około czterdzieści minut. Nasze ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Wkładamy go do lodówki na całą noc.
teraz przygotuj krem: zetrzyj czekoladę. Podpalamy śmietanę, podgrzewamy i wlewamy czekoladę. Trzymamy w ogniu, mieszając, aż masa będzie całkowicie jednorodna. I wkładamy do lodówki na noc.
trufle: trzy na tarce czekolada, podgrzej śmietanę i rozpuść w niej czekoladę. Masę wysyłamy na noc do lodówki. Rano formujemy z nich kulki i zwijamy w kakao i cukier puder.
pokrój ciasto na dwie części, posmaruj pierwsze ciasto kremem. Przykryj drugim i posmaruj przygotowanym gorącym lukrem (0,5 części). Wkładamy do lodówki, aż glazura stwardnieje. Wyjmij, całkowicie posmaruj lukrem i udekoruj truflami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g