skład / składniki
metoda gotowania
kulinarny przepis na ciasto z suszonymi morelami nadaje się na każdą uroczystość. Zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć nie tylko niezrównanym smakiem, ale także niezwykłym wyglądem tego deseru. Oczywiście będzie musiał dużo majstrować i wymaga dużo czasu na przygotowanie posiłku,ale warto. Zaufaj mi.
przede wszystkim musisz najpierw namoczyć suszone morele w soku z cytryny i pomarańczy przez jeden dzień z dodatkiem cukru do smaku. Jeśli to nie zadziała, całą tę mieszaninę wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 4 minuty przy średniej mocy piekarnika. Suszone morele powinny nasiąkać sokiem, puchnąć i stać się miękkie.
przygotowanie ciasta. Ubij żółtka z ½ cukru na jasnożółty kolor i dodaj wanilinę. Ubij białka z pozostałym cukrem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlewamy do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 200, od 30 minut.
gotowy biszkopt należy namoczyć w winie śliwkowym lub dowolnym syropie alkoholowym.
gotowanie sufletu. Aby to zrobić, ubij zimną śmietanę z cukrem, dodaj odrobinę waniliny. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody dosłownie przez kilka minut. Następnie umieść go w kuchence mikrofalowej w funkcji rozmrażania na 1 minutę, aż zacznie bulgotać. Dodaj schłodzoną żelatynę do mieszanki i dokładnie ubij wszystko.
namoczone ciasto biszkoptowe kroimy poziomo na 2 ciasta. Smarujemy jedno ciasto sufletowe i wkładamy do lodówki, aż suflet stwardnieje.
do kremu przygotowujemy żelatynę, tak jak do sufletu, a następnie ubijamy mikserem z gotowanym skondensowanym mlekiem. Zamrożone ciasto z sufletem smarujemy kremem skondensowanym i ponownie wkładamy do lodówki w celu zestalenia.
do nadzienia odcedź gotowe suszone morele z soku i posiekaj na małe kawałki. Rozłóż suszone morele na drugim cieście. A potem kładziemy na nim ciasto, które ma dwie zamrożone warstwy. W rezultacie powinniśmy uzyskać: ciasto biszkoptowe, warstwę suszonych moreli, ciasto biszkoptowe, suflet i warstwę skondensowanego mleka.
udekoruj boki pozostałym sufletem. Wierzch ciasta można ozdobić czekoladą lub owocami i jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g