ciasto bez pestek z suszonymi morelami i pomarańczami

smakuje nie mniej przyjemnie niż wygląda! A w środku to tylko bajka!
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 84 % 56 g
266 kcal
IG: 0 / 4 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

kulinarny przepis na ciasto z suszonymi morelami nadaje się na każdą uroczystość. Zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć nie tylko niezrównanym smakiem, ale także niezwykłym wyglądem tego deseru. Oczywiście będzie musiał dużo majstrować i wymaga dużo czasu na przygotowanie posiłku,ale warto. Zaufaj mi.
przede wszystkim musisz najpierw namoczyć suszone morele w soku z cytryny i pomarańczy przez jeden dzień z dodatkiem cukru do smaku. Jeśli to nie zadziała, całą tę mieszaninę wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 4 minuty przy średniej mocy piekarnika. Suszone morele powinny nasiąkać sokiem, puchnąć i stać się miękkie.
przygotowanie ciasta. Ubij żółtka z ½ cukru na jasnożółty kolor i dodaj wanilinę. Ubij białka z pozostałym cukrem i wymieszaj z żółtkami. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto wlewamy do formy natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 200, od 30 minut.
gotowy biszkopt należy namoczyć w winie śliwkowym lub dowolnym syropie alkoholowym.
gotowanie sufletu. Aby to zrobić, ubij zimną śmietanę z cukrem, dodaj odrobinę waniliny. Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości wody dosłownie przez kilka minut. Następnie umieść go w kuchence mikrofalowej w funkcji rozmrażania na 1 minutę, aż zacznie bulgotać. Dodaj schłodzoną żelatynę do mieszanki i dokładnie ubij wszystko.
namoczone ciasto biszkoptowe kroimy poziomo na 2 ciasta. Smarujemy jedno ciasto sufletowe i wkładamy do lodówki, aż suflet stwardnieje.
do kremu przygotowujemy żelatynę, tak jak do sufletu, a następnie ubijamy mikserem z gotowanym skondensowanym mlekiem. Zamrożone ciasto z sufletem smarujemy kremem skondensowanym i ponownie wkładamy do lodówki w celu zestalenia.
do nadzienia odcedź gotowe suszone morele z soku i posiekaj na małe kawałki. Rozłóż suszone morele na drugim cieście. A potem kładziemy na nim ciasto, które ma dwie zamrożone warstwy. W rezultacie powinniśmy uzyskać: ciasto biszkoptowe, warstwę suszonych moreli, ciasto biszkoptowe, suflet i warstwę skondensowanego mleka.
udekoruj boki pozostałym sufletem. Wierzch ciasta można ozdobić czekoladą lub owocami i jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy