lekkie ciasto Rydzyk z miodem

najbardziej miodowe ciasto dla ukochanych dzieci i wszystkich słodyczy! Och, jak bardzo zazdrościłem mojej koleżance z klasy, kiedy w 6 klasie przyniosła tort urodzinowy do klasy i powiedziała:"Poczęstuj się, sama upiekłam". Było tak smaczne, że nie można powiedzieć tego po prostu. Pewnie dlatego, że sama piekła. To był tort "Rydzyk". Potem zapisałem wiele przepisów kulinarnych na to ciasto, wszystkie są różne, jedno jest niezmienne: miód, alkohol i mąka z jajkami, proporcje zmieniają się za każdym razem. Ale bardziej podoba mi się ten, mój pierwszy przepis. Chociaż dwa lata później znalazłem w książce "pyszne jedzenie" przepis na ciasto o nazwie "słońce "i był całkowicie identyczny z" Rydzykiem", nie zmieniam mojego starego przepisu. Nadal pieczę przepis na ciasto Ryzhik ze zdjęciem.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 61 % 33 g
302 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

do kubka wkładamy masło, miód, cukier i wódkę, można użyć koniaku, a nawet rumu, najważniejsze jest nie słabsze niż 40º. Wkładamy do kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści, bez wyjmowania z ognia, dodajemy wcześniej ubite jajka. Dokładnie wymieszaj i wlej proszek do pieczenia. Jeśli go nie ma, możesz użyć sody, ale nie musisz jej gasić octem. Jak tylko się spieni, usuń z łaźni wodnej, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Dzielimy go na kilka części, wszystko zależy od tego, ile ciast planujesz upiec. Rozwałkuj ciasta i piecz przez 10 minut w temperaturze 200º, aż się zrumienią. Dlatego jest "rudym", ponieważ ciasta są ciemne, prawie czerwone. Gdy są gorące, wycinamy z nich pożądany kształt na talerzu lub innym szablonie. Ubij cukier śmietaną-to krem, obficie posmaruj ciasta kremem, nie żałuj, ciasto powinno być namoczone. Posiekaj kawałki ciasta, wymieszaj z cynamonem i migdałami, posyp ciasto. Moczenie ciasta zajmuje kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy