skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do kubka wkładamy masło, miód, cukier i wódkę, można użyć koniaku, a nawet rumu, najważniejsze jest nie słabsze niż 40º. Wkładamy do kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści, bez wyjmowania z ognia, dodajemy wcześniej ubite jajka. Dokładnie wymieszaj i wlej proszek do pieczenia. Jeśli go nie ma, możesz użyć sody, ale nie musisz jej gasić octem. Jak tylko się spieni, usuń z łaźni wodnej, dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Dzielimy go na kilka części, wszystko zależy od tego, ile ciast planujesz upiec. Rozwałkuj ciasta i piecz przez 10 minut w temperaturze 200º, aż się zrumienią. Dlatego jest "rudym", ponieważ ciasta są ciemne, prawie czerwone. Gdy są gorące, wycinamy z nich pożądany kształt na talerzu lub innym szablonie. Ubij cukier śmietaną-to krem, obficie posmaruj ciasta kremem, nie żałuj, ciasto powinno być namoczone. Posiekaj kawałki ciasta, wymieszaj z cynamonem i migdałami, posyp ciasto. Moczenie ciasta zajmuje kilka godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g