skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby rozmrozić ciasto, należy je rozwinąć i pozostawić na stole na około 15-20 minut. Kup ciasto kwadratowe, a nie bułki, to znacznie uprości nasz przepis i nie zajmie dużo czasu. Następnie wlej mleko do rondla i zagotuj. Przesiej mąkę do osobnego naczynia, wymieszaj z wanilią i cukrem, dodaj żółtka i koniak. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki mikserem. Następnie wlej mleko i ubij. Następnie stawiamy nasze naczynie na wolnym ogniu i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Konsystencja naszego kremu powinna być podobna do gęstej śmietany. Następnie pozostaw krem do ostygnięcia i przejdź do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. i upiecz nasze warstwy. Potrzebujemy 5-6 warstw. Podziel każde gotowe ciasto na pół i posmaruj kremem i posyp startym orzechami włoskimi i nałóż na siebie ciasta. Posmaruj również górne ciasto kremem, ostrożnie odetnij krawędzie, a także posmaruj kremem. Do dekoracji ciasta używamy ostatniej połowy ciasta. Rozdrabniamy go i posypujemy ścianami bocznymi. Obficie posyp śmietaną startą orzechami. Usuwamy ciasto z lodówki na co najmniej 5-6 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g