ciasto waniliowe Napoleon z ciasta francuskiego z orzechami

uwielbiany od dzieciństwa tort w" łuszczącej się & quot; interpretacji! Objadanie się! Pochodzenie przepisu kulinarnego ciasto "Napoleon z ciasta francuskiego" ma swoje korzenie w odległej przeszłości, w XX wieku, wtedy narodziło się takie cudowne ciasto. Zrobiono to jedzenie w formie napoleońskiego trójkąta, stąd nazwa "Napoleon". Ten przepis jest znacznie ułatwiony, ponieważ stosuje się gotowe ciasto francuskie, które można kupić na rynku.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 28 % 15 g
węglowodany 63 % 34 g
296 kcal
IG: 6 / 40 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

aby rozmrozić ciasto, należy je rozwinąć i pozostawić na stole na około 15-20 minut. Kup ciasto kwadratowe, a nie bułki, to znacznie uprości nasz przepis i nie zajmie dużo czasu. Następnie wlej mleko do rondla i zagotuj. Przesiej mąkę do osobnego naczynia, wymieszaj z wanilią i cukrem, dodaj żółtka i koniak. Dokładnie wymieszaj wszystkie te składniki mikserem. Następnie wlej mleko i ubij. Następnie stawiamy nasze naczynie na wolnym ogniu i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Konsystencja naszego kremu powinna być podobna do gęstej śmietany. Następnie pozostaw krem do ostygnięcia i przejdź do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. i upiecz nasze warstwy. Potrzebujemy 5-6 warstw. Podziel każde gotowe ciasto na pół i posmaruj kremem i posyp startym orzechami włoskimi i nałóż na siebie ciasta. Posmaruj również górne ciasto kremem, ostrożnie odetnij krawędzie, a także posmaruj kremem. Do dekoracji ciasta używamy ostatniej połowy ciasta. Rozdrabniamy go i posypujemy ścianami bocznymi. Obficie posyp śmietaną startą orzechami. Usuwamy ciasto z lodówki na co najmniej 5-6 godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy