skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto mannik to jeden z ulubionych przepisów kulinarnych moich dzieci. Przygotowuje się dość szybko i łatwo. Jedzenie jest przewiewne, bardzo smaczne, a co najważniejsze zdrowe. Przepis jest prosty i nie drogi. Spróbuj i ci się spodoba!
przede wszystkim musisz wymieszać śmietanę z kaszą manną i przechowywać w lodówce do pęcznienia przez około godzinę. Pod koniec tego czasu dodaj starte jajka z cukrem do spęcznionej masy i wszystko wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia ciasta, a następnie mąkę. Zamiast proszku do pieczenia można użyć 0,5 łyżki sody gaszonej octem. Wszystko wymieszaj, ciasto nie jest grube, jak na naleśnikach.
nasmaruj formę olejem, wlej tam ciasto i piecz w temperaturze 180, od 40 minut.
gotowe ciasto można polać kremem z bitej śmietany z cukrem lub rozpuszczoną ciemną czekoladą, a nawet po prostu polać dżemem, wszystko zależy od gustu i wyobraźni. Dzieci chętnie jedzą to ciasto w mleku, chociaż nie zmusisz ich do picia mleka z niczym innym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g