skład / składniki
gotowanie krok po kroku
cukier granulowany mieszamy z cukrem pudrem. Ubij białka w dużym pojemniku, aż powstanie gęsta piana. Nie przestając ubijać, stopniowo wlewaj łyżkę mieszanki piasku i proszku. Ubijaj mieszaninę przez około 5 minut, aż będzie elastyczna. Dodaj do niego ocet i mąkę.
na nieprzywierającej blasze do pieczenia układamy 2 koła pergaminu o średnicy 23 cm. Na jednym okrążeniu rozprowadzamy trochę więcej ciasta niż na drugim. Posyp mieszaninę połową migdałów tylko na jednym kółku. Ciasto pieczemy przez 2 i pół godziny w 130 stopniach.
rozmrożone lody miesza się z startą czekoladą i piankami, pokrojonymi na kawałki. Mieszanina jest wysyłana do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy go na pół godziny przed podaniem. Ciasto z migdałami kładziemy na talerzu, na wierzchu układamy pokrojone na kawałki 2 banany. Następnie drugie ciasto, na którym układamy pozostałe pokrojone banany zmieszane z lodami. Posyp ciasto pozostałymi migdałami, startą czekoladą i cukrem pudrem. Ciasto natychmiast podajemy na stole.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Marshmallow - 304 kcal/100g
- Pianki w czekoladzie - 396 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Płatki pszenne - 336 kcal/100g