ciasto bananowe z lodami

ciasto na wakacje lub po prostu na herbatę. Pyszne, delikatne, bananowe!
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 87 % 48 g
234 kcal
IG: 0 / 23 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo dodawaj cukier.mieszanka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż w kształcie koła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp 1korż migdałami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż banany na 1. cieście, przykryj 2. ciastem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

cukier granulowany mieszamy z cukrem pudrem. Ubij białka w dużym pojemniku, aż powstanie gęsta piana. Nie przestając ubijać, stopniowo wlewaj łyżkę mieszanki piasku i proszku. Ubijaj mieszaninę przez około 5 minut, aż będzie elastyczna. Dodaj do niego ocet i mąkę.
na nieprzywierającej blasze do pieczenia układamy 2 koła pergaminu o średnicy 23 cm. Na jednym okrążeniu rozprowadzamy trochę więcej ciasta niż na drugim. Posyp mieszaninę połową migdałów tylko na jednym kółku. Ciasto pieczemy przez 2 i pół godziny w 130 stopniach.
rozmrożone lody miesza się z startą czekoladą i piankami, pokrojonymi na kawałki. Mieszanina jest wysyłana do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy go na pół godziny przed podaniem. Ciasto z migdałami kładziemy na talerzu, na wierzchu układamy pokrojone na kawałki 2 banany. Następnie drugie ciasto, na którym układamy pozostałe pokrojone banany zmieszane z lodami. Posyp ciasto pozostałymi migdałami, startą czekoladą i cukrem pudrem. Ciasto natychmiast podajemy na stole.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Marshmallow - 304   kcal/100g
  • Pianki w czekoladzie - 396   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Płatki pszenne - 336   kcal/100g

Podobne przepisy