skład / składniki
metoda gotowania
niesamowity tort weselny zaprasza nas do przygotowania prawdziwego przepisu kulinarnego. To arcydzieło kuchni francuskiej, ponieważ składa się z bezy – lekkiej, delikatnej, przewiewnej. Takie jedzenie nie jest przygotowywane codziennie, jest to wyłącznie świąteczny deser, którego przygotowanie zajmie dużo czasu.
jajka muszą być dobrze schłodzone przed ubiciem białek, to ważne! Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w mikserze z dużą prędkością,aż będą strome. Następnie, nie wyłączając miksera, ale zmniejszając prędkość, wlej cukier cienkim strumieniem. Gdy cukier się rozpuści, wlej łyżkę soku z cytryny. Ubijaj, aż mieszanina będzie gęsta. Teraz na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy bezę w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez trzy do pięciu godzin. Beza powinna wyschnąć, a nie upiec. Powinniśmy dostać ciasta bezowe-okrągłe, o średnicy: 28, 24, 20, 16, 12, 8, 4 centymetra. Każdy piecze się osobno (możesz umieścić dwa ciasta w piekarniku jeden na drugim). Teraz z tych składników przygotowujemy krem, którego jedną czwartą odkładamy. Do reszty dodaj posiekane orzechy włoskie, kawałki suszonych śliwek. Posmaruj każde ciasto kremem i ułóż je jedna na drugiej piramidą. Po przerwie między ciastami dekorujemy pozostałą śmietaną, wyciskając ją z torby kulinarnej w postaci gwiazdek. Udekoruj środek każdego marcepanem lub świeżymi jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Marmolada - 322 kcal/100g
- Marcepan - 479 kcal/100g