tort weselny z bezą

przepis na pyszny tort weselny prosto z francuskiej piekarni!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 32 % 22 g
węglowodany 62 % 42 g
380 kcal
IG: 5 / 5 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

niesamowity tort weselny zaprasza nas do przygotowania prawdziwego przepisu kulinarnego. To arcydzieło kuchni francuskiej, ponieważ składa się z bezy – lekkiej, delikatnej, przewiewnej. Takie jedzenie nie jest przygotowywane codziennie, jest to wyłącznie świąteczny deser, którego przygotowanie zajmie dużo czasu.
jajka muszą być dobrze schłodzone przed ubiciem białek, to ważne! Oddziel białka od żółtek. Ubij białka w mikserze z dużą prędkością,aż będą strome. Następnie, nie wyłączając miksera, ale zmniejszając prędkość, wlej cukier cienkim strumieniem. Gdy cukier się rozpuści, wlej łyżkę soku z cytryny. Ubijaj, aż mieszanina będzie gęsta. Teraz na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy bezę w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez trzy do pięciu godzin. Beza powinna wyschnąć, a nie upiec. Powinniśmy dostać ciasta bezowe-okrągłe, o średnicy: 28, 24, 20, 16, 12, 8, 4 centymetra. Każdy piecze się osobno (możesz umieścić dwa ciasta w piekarniku jeden na drugim). Teraz z tych składników przygotowujemy krem, którego jedną czwartą odkładamy. Do reszty dodaj posiekane orzechy włoskie, kawałki suszonych śliwek. Posmaruj każde ciasto kremem i ułóż je jedna na drugiej piramidą. Po przerwie między ciastami dekorujemy pozostałą śmietaną, wyciskając ją z torby kulinarnej w postaci gwiazdek. Udekoruj środek każdego marcepanem lub świeżymi jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Marmolada - 322   kcal/100g
  • Marcepan - 479   kcal/100g

Podobne przepisy