tort urodzinowy ze skondensowanym mlekiem

bardzo piękne i pyszne ciasto na szczególnie uroczyste okazje!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 27 % 15 g
węglowodany 64 % 35 g
290 kcal
IG: 26 / 0 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek oddzieliłem białka od żółtek

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubijam pianę i stopniowo wprowadzam cukier i ubijam

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaję mleko skondensowane (nie wszystkie)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i ubij

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Soda zgaszona octem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Skrobia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bić

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wstępnie rozpuść i ostudź margarynę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I też w cieście

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wraz z żółtkami

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy dwa ciasta

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do śmietany ubij śmietanę z cukrem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj mleko skondensowane

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Trochę kremu oddzielić i ubić z barwnikiem (u mnie różowy - tak chciała córka)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasze gotowe ciasta

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smarujemy dobrze kremem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I rysujemy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na co Fantazja wystarczy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ciasto jest bardzo smaczne

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto nasze ciasto

aby zrobić tort urodzinowy według mojego osobistego przepisu kulinarnego, najpierw oddzielam białka od żółtek. Następnie ubij białka mikserem, aż powstanie gęsta piana. Wlej cukier do piany i ubij. Możesz użyć trzepaczki, po prostu czas potrwa dłużej. Następnie dodaję mleko skondensowane do mieszanki i wszystko dokładnie mieszam. Dodaję mąkę, sodę gaszoną octem i skrobię. Możesz zgasić sodę i sok z cytryny. Przed rozpoczęciem gotowania wkładam margarynę do rondla lub patelni i topię ją, a zanim wleję mąkę, margarynę stopić i ostudzić. Stopniowo wlewam margarynę do ciasta, dodaję żółtka i dokładnie mieszam.

przed pieczeniem dzielę ciasto na dwie porcje, odpowiednio uzyskuje się dwa ciasta. Ciasto pieczemy w foremce wysmarowanej olejem w temperaturze co najmniej 200 stopni. Gotowe ciasta pozostawiam do ostygnięcia. Do śmietany: ubij śmietanę (musisz wziąć gęstą śmietanę) i dodaj cukier 0,5 szklanki. Ubijam przez 3 minuty i wlewam Pozostałe skondensowane mleko. Jedną piątą kremu mieszam z sokiem z jednej czerwonej marchewki lub barwnikiem, potrzebujemy tego do dekoracji. Najpierw pokrywam ciasto kremem, kładę następne ciasto na wierzchu i powtarzam procedurę, tutaj musisz być ostrożniejszy, aby ciasto było piękne. Na wierzchu ciasta możesz ozdobić kremem marchewkowym według własnego gustu. Tort urodzinowy jest gotowy!Radzę spróbować tego wspaniałego jedzenia, nie pożałujesz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal / 100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy