szybkie ciasta
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Masło pokroić nożem w okruchy, wymieszać z mąką, zrobić w masie dziurę
Krok 3:
I wlej do niego wstępnie osoloną wodę lub mleko.
Krok 4:
Ubij jajka trzepaczką i wyślij po mleku.
Krok 5:
Możesz zagnieść ciasto.
Krok 6:
Uformuj prostokąt z ciasta
Krok 7:
I odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.
Krok 8:
Posyp stół mąką i połóż na nim prostokątną warstwę.
Krok 9:
Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj go na grubość 1 centymetra i złóż kilka razy.
Krok 10:
Ponownie rozwałkuj i złóż ponownie. Ciasto jest gotowe.
Krok 11:
Przed przybyciem gości możesz włożyć go do lodówki i zamrozić.
Krok 12:
Kiedy nadejdzie czas, wyjmij ciasto. Rozgrzej mocno piekarnik i zwilż trochę wodą blachę do pieczenia. Rozłóż ciasto, pokrój na żądane porcje i piecz przez 20 minut.
Krok 13:
Gotowe ciasta francuskie można posmarować dżemem i złożyć razem lub użyć kremu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g