szybkie ciasta

bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne ciasta! W każdej rodzinie są najazdy nieproszonych gości. Krzątamy się i zaglądamy do lodówki, próbując znaleźć w niej to, czego w niej nie wkładano, denerwujemy się i zastanawiamy, gdzie poszło całe jedzenie dokładnie w momencie, gdy jest tak potrzebne. Są chwile, kiedy nawet herbata nie ma z czym pić. Tak więc w tym przypadku istnieją przepisy w pośpiechu. Chcę podzielić się jednym przepisem. W sklepie zawsze możesz kupić mrożone ciasto, ale dlaczego nie ugotujemy tego półproduktu? Przygotowujemy ciasta na ciasto w pośpiechu.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 51 % 34 g
węglowodany 39 % 26 g
434 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło pokroić nożem w okruchy, wymieszać z mąką, zrobić w masie dziurę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I wlej do niego wstępnie osoloną wodę lub mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka trzepaczką i wyślij po mleku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Możesz zagnieść ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj prostokąt z ciasta

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I odstaw na 15 minut w chłodne miejsce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp stół mąką i połóż na nim prostokątną warstwę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj go na grubość 1 centymetra i złóż kilka razy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ponownie rozwałkuj i złóż ponownie. Ciasto jest gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed przybyciem gości możesz włożyć go do lodówki i zamrozić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kiedy nadejdzie czas, wyjmij ciasto. Rozgrzej mocno piekarnik i zwilż trochę wodą blachę do pieczenia. Rozłóż ciasto, pokrój na żądane porcje i piecz przez 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasta francuskie można posmarować dżemem i złożyć razem lub użyć kremu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy