lukier do ciasta z kulkami orzechowymi

niesamowity przepis na ciemny lukier! Proste i smaczne! Lukier do ciasta z kulkami orzechowymi to mój przepis na koronę! Moje dzieci po prostu uwielbiają ten słodki posiłek i ciągle proszą o jego przygotowanie. Chcę podzielić się ze wszystkimi kulinarnym przepisem na tę słodycz. Szczególnie przydatny jest ten przysmak na każdą herbatę lub imprezę dla dzieci.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 56 % 36 g
369 kcal
IG: 6 / 3 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białko od żółtka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysusz i posiekaj orzechy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto orzechowe

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj ciasteczka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wysusz

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel olej

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Krem gotowy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij ciasteczka

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Skropić lukrem

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

posiekaj orzechy, wymieszaj z cukrem, białkiem i sokiem z cytryny. Wszystko to pocierać, aż będzie gładkie. Z tej masy zrób małe kulki. Na górze w każdym z nich wykonaj wgłębienia. Ułóż kulki na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika. Piec na małym ogniu, aż wyschną.

następnie pozwól gotowym kulkom ostygnąć i wypełnij wgłębienia kremem. Następnie wlej wszystkie kulki polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami. W przypadku kremu dokładnie pocieramy masło cukrem, stopniowo dodając kawę rozcieńczoną wodą. Dodaj cukier waniliowy. Aby przygotować lukier, musisz ugotować słodki syrop z cukru i wody. Następnie dokładnie zmiel masło i kakao i stopniowo dodawaj ten syrop do mieszanki. Polej gotowe kulki orzechowe lukrem, aż się zestali. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy