ciasto czekoladowe
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
masło z trzema całymi jajkami i trzema żółtkami rozgnieć z białym cukrem. Dodajemy tutaj czekoladę, a za nią przesianą bułkę tartą, cynamon z goździkami i startą skórkę z cytryny z migdałami. Spróbuj wszystko dobrze wymieszać. A następnie włóż ubite białka do powstałej masy.
ciasto, które mamy, wkładamy do formy do ciasta, którą należy przykryć pergaminem i nasmarować tłuszczem. Wkładamy go do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-220 °C.
to, co się okaże, należy schłodzić i pokroić na dwa ciasta. Każdy z nich należy posmarować dżemem lub dżemem. Naprawdę lubię smarować ciasta skondensowanym mlekiem - ciasto okaże się jeszcze bardziej soczyste.
teraz lukier. Aby go przygotować, ugotuj syrop z cukru i wody. Po zmieleniu masła z czekoladą (kakao) do jednorodnej konsystencji stopniowo wlej syrop do tej mieszanki cienkim strumieniem. Polewamy ciasto powstałym lukrem.
ciasto, które mamy, wkładamy do formy do ciasta, którą należy przykryć pergaminem i nasmarować tłuszczem. Wkładamy go do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-220 °C.
to, co się okaże, należy schłodzić i pokroić na dwa ciasta. Każdy z nich należy posmarować dżemem lub dżemem. Naprawdę lubię smarować ciasta skondensowanym mlekiem - ciasto okaże się jeszcze bardziej soczyste.
teraz lukier. Aby go przygotować, ugotuj syrop z cukru i wody. Po zmieleniu masła z czekoladą (kakao) do jednorodnej konsystencji stopniowo wlej syrop do tej mieszanki cienkim strumieniem. Polewamy ciasto powstałym lukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g