skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pyszny i lekki biszkopt będzie dobrą bazą na ciasto lub samodzielnym deserem na herbatę lub kawę! Przygotuj formę. Lepiej jest wziąć okrągły dzielony i nasmarować go olejem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Najpierw ubij jajka mikserem na puszystą pianę. Dodaj cukier i jeszcze raz dobrze ubij. Dodaj mleko i ubij, a następnie masło i ubij. W powstałą masę delikatnie wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę. Wlej ciasto do formy i upiecz. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika – minimum 40 minut, maksymalnie 1 godzina. Za pierwszym razem możesz otworzyć piekarnik po 40 minutach, aby sprawdzić gotowość biszkoptu, ale nie wcześniej, w przeciwnym razie biszkopt może usiąść. Schłodzić gotowy biszkopt i zrobić pożądane ciasto. Taki biszkopt sam w sobie jest bardzo smaczny i można go po prostu zjeść z herbatą!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g