skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty
Krok 2:
Umyj filet z indyka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Gotowanie marynaty.
Krok 4:
Kawałki mięsa wkładamy do marynaty,
Krok 5:
Wymieszaj i pozostaw do marynowania na kilka godzin (mój Kebab marynował przez 4 godziny).
Krok 6:
Paprykę kroimy na kawałki i nawlekamy na przemian z kawałkami indyka na drewniany szpikulec lub szpikulec.
Krok 7:
Przygotowane szaszłyki z mięsem i pieprzem umieszczamy na bokach prostokątnego naczynia do pieczenia.Pieczemy szaszłyki w rozgrzanym piekarniku.
Krok 8:
Połóż gotowy kebab na talerzu.
Krok 9:
Podawaj z natką pietruszki, cebulą, pomidorami lub innymi warzywami.
Krok 10:
Szaszłyki z indyka w marynacie kefirowej są gotowe.
filety opłucz i osusz. Pokrój na średnie kawałki. Marynatę przygotowuje się w ten sposób: cebulę kroi się w półpierścienie, marszczy się rękami, wlewa kefirem. Dodaje się koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, ziarna pieprzu i liść laurowy (wcześniej rozbij na małe kawałki). Dodaj pieprz i sól.
włóż mięso do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin(im dłużej, tym smaczniej).
pokrój paprykę na małe kawałki. Posadź mięso na przemian z pieprzem.
ten szaszłyk z indyka można również gotować w piekarniku. Aby to zrobić, weź prostokątne naczynie do pieczenia, połóż szaszłyki kebaba na bokach tej formy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180-200 stopni.
gdy szaszłyk się zarumieni-gotowe – Takie jedzenie przypadnie do gustu każdemu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g