ciasto serowe portugalskie
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
ciasto przygotowujemy z mąki, masła i śmietany. Dokładnie wymieszaj te składniki, aż do konsystencji, która nie przylgnie do rąk. Jeśli okaże się płynny, dodatkowo wprowadzamy mąkę.
powstałe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie czasu wyjmujemy go i rozprowadzamy w formie. Osobiście w tym celu rozwałkowuję go na pergaminie, a następnie wrzucam do formy. Ser grubo wcieramy w powstałą podstawę ciasta.
połącz jajka i śmietanę osobno, ubij je. Wlać powstałą masę na ser. Umieść formę w ogrzewanym do 200-220 na pół godziny.
powstałe ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie czasu wyjmujemy go i rozprowadzamy w formie. Osobiście w tym celu rozwałkowuję go na pergaminie, a następnie wrzucam do formy. Ser grubo wcieramy w powstałą podstawę ciasta.
połącz jajka i śmietanę osobno, ubij je. Wlać powstałą masę na ser. Umieść formę w ogrzewanym do 200-220 na pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g