szarlotka z twarogiem i cytryną

ciasto dla tych, którzy lubią delikatne słodkie nadzienia! Przepis kulinarny z kuchni rosyjskiej o nazwie "szarlotka z twarogiem" można przygotować z różnych ciast: drożdżowego, francuskiego, piaskowego, a nawet biszkoptowego. I zawsze będzie miał zupełnie inny smak. Dlatego możesz wybrać ciasto, które lubisz. Na przykład ten przepis wskazuje drożdże i możesz wziąć kruche – wybór należy do ciebie.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 63 % 27 g
242 kcal
IG: 7 / 63 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i obierz jabłka, pokrój je w plasterki

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść jabłka na patelni. Dodaj do nich sok z połowy cytryny, 2 łyżki cukru i wodę. Dusić do połowy ugotowanego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oddziel żółtko od białka i ubij je razem z resztą cukru i masłem. Powstałą masę miesza się z twarogiem i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, posyp krakersami. Rozłóż ciasto z bokami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż nadzienie na cieście. Dolna warstwa to masa twarogowa, górna warstwa to jabłka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dekorujemy ciasto pozostałym ciastem i wysyłamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nieskazitelny smak, połączenie twarogu i jabłek jest świetne!

więc najpierw obieramy jabłka, kroimy w plasterki, wysyłamy do rondla, gdzie jeszcze dodajemy: sok z połowy cytryny, cukier i wodę. Zaczynamy dusić, aż jabłka będą prawie miękkie (to znaczy nie do miękkości). Następnie oddziel żółtko od białka i ubij na pianę z cukrem i masłem. Wymieszaj z twarogiem i solą, aby uzyskać jednorodną masę.
dokładnie posmaruj formę olejem, możesz posypać dno posiekanymi krakersami. Włóż do niego ciasto, uformuj boki. Teraz wysyłamy tutaj nadzienie: najpierw twaróg, po jabłku.
resztki ciasta można wykorzystać do dekoracji ciasta – jedzenie powinno być nie tylko smaczne, ale także piękne, prawda?
w rozgrzanym piekarniku pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni (około 45 minut).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 320   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe (szybkie) - 278   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe - 226   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy