skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ciasto czekoladowe to kulinarny przepis kuchni tureckiej, którego główną zaletą jest niezwykły smak i możliwość zastąpienia składników. Nie powiem, że gotowanie jest zbyt szybkie, wszystko zajmie około godziny. Dobrze jest traktować gości takim ciastem, główne jedzenie jest dla nich doskonałe: dania mięsne lub rybne. Jako deser jest niezrównany, ale zwracam uwagę, dość kaloryczny.
cały proces zaczynamy od ubijania masła mikserem, wprowadzania żółtek i części cukru (120 g ze 180). W rondlu rozpuść tabliczkę czekolady (oczywiście bez nadzienia) i dodaj ją do masy. Dodaj mąkę, a następnie-białka dobrze ubite z 60 g cukru. Bierzemy Okrągły kształt, smarujemy olejem, posypujemy krakersami, układamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy do miękkości. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je, pokrój na dwie połówki i namocz dżem (możesz wziąć maliny, jabłka, porzeczki lub inne) zmieszane z orzechami włoskimi przepuszczonymi przez maszynę do mięsa. Ciasto posyp startą czekoladą na wierzchu i przykryj bitą śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g