ciasto czekoladowe z dżemem i orzechami

niesamowite ciasto czekoladowe dla prawdziwych słodyczy!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 34 % 24 g
węglowodany 58 % 41 g
395 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

ciasto czekoladowe to kulinarny przepis kuchni tureckiej, którego główną zaletą jest niezwykły smak i możliwość zastąpienia składników. Nie powiem, że gotowanie jest zbyt szybkie, wszystko zajmie około godziny. Dobrze jest traktować gości takim ciastem, główne jedzenie jest dla nich doskonałe: dania mięsne lub rybne. Jako deser jest niezrównany, ale zwracam uwagę, dość kaloryczny.
cały proces zaczynamy od ubijania masła mikserem, wprowadzania żółtek i części cukru (120 g ze 180). W rondlu rozpuść tabliczkę czekolady (oczywiście bez nadzienia) i dodaj ją do masy. Dodaj mąkę, a następnie-białka dobrze ubite z 60 g cukru. Bierzemy Okrągły kształt, smarujemy olejem, posypujemy krakersami, układamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy do miękkości. Gdy ciasto będzie gotowe, wyjmij je, pokrój na dwie połówki i namocz dżem (możesz wziąć maliny, jabłka, porzeczki lub inne) zmieszane z orzechami włoskimi przepuszczonymi przez maszynę do mięsa. Ciasto posyp startą czekoladą na wierzchu i przykryj bitą śmietaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy