tyrolskie ciasto z nadzieniem morelowym

w tym cieście morele oddają cały swój słodki aromat i smak. Jeśli nigdy nie próbowałeś tyrolskich ciast, czas zacząć, próbując samodzielnie przygotować ten przepis kulinarny. Dla tych, którzy nie wiedzą, wyjaśnię, że ojczyzną tyrolskich ciast jest Austria. Są bardzo różne (nadzienia), jedyną rzeczą, która łączy wszystkie przepisy, jest kruche ciasto kruche i świeże owoce – jagody. Ciasto jest kruche. Więc jeśli jesz biszkopt i twierdzisz, że to jedzenie to nic innego jak tyrolskie ciasto kuchni austriackiej, nie wierz w to. Nawiasem mówiąc, ciasta sklepowe zawierają przyprawy, na przykład kardamon, goździki.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 19 % 9 g
węglowodany 72 % 34 g
229 kcal
IG: 15 / 3 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

bierzemy zmiękczone masło, pocieramy je cukrem, dodajemy jajka, doprowadzamy do gładkości. Przesiej mąkę, wlej proszek do pieczenia, sól i wymieszaj z masą jajeczno-maślaną. Zagniatamy ciasto, które będzie przypominało gęstą, gęstą śmietanę. Dzielimy na dwie równe części.
wyłóż Okrągły kształt pergaminem i włóż do niego pierwszą część ciasta. Teraz pieczemy w piekarniku przez około dziesięć minut. Wyjmij, ostrożnie rozłóż połówki moreli zmieszane z cukrem i cukrem waniliowym na wierzchu. Morele, które mamy, powinny leżeć w dół. Wlać drugą połowę ciasta i wysłać do piekarnika na czterdzieści minut. Gdy ciasto dojrzeje, posyp je cukrem pudrem. Możesz podawać na ciepło, a nawet na gorąco. Jednak na zimno takie ciasto jest również zaskakująco smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy