Szarlotka twarogowa

dzieci pokochają to! Proste, szybkie i domowe! Bardzo przyjemny w smaku przepis kulinarny-szarlotka twarogowa-dała nam kuchnia włoska. Główną różnicą w stosunku do innych podobnych ciast jest obecność delikatnej bezy na wierzchu. Jedzenie okazuje się niezwykle delikatne, ciasto nadaje się na domowe święta.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 72 % 31 g
207 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

dokładnie zmielić trzy żółtka z pół szklanki cukru, wprowadzić masło o temperaturze pokojowej, sodę gaszoną w śmietanie, szczyptę soli i dwie szklanki mąki pszennej. Powinniśmy mieć elastyczne ciasto, które nie powinno przyklejać się do palców. Owijamy go folią i wkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy je w półkole (cienkie), posypujemy sokiem z cytryny. Wbijamy jedno żółtko do miski, wlewamy jedną trzecią szklanki cukru, wkładamy twarożek i wszystko dokładnie wcieramy w jednorodną masę.
rozwałkuj schłodzone ciasto na jeden centymetr grubości, połóż na blasze do pieczenia, zrób boki. Przykryj równą warstwą twarogu, a następnie rozłóż jabłka drabinką, posyp cynamonem i-może cukrem (zwłaszcza jeśli jabłka są niesłodzone). Wysyłamy do pieczenia w piekarniku przez czterdzieści minut. Ubij schłodzone białka (4 sztuki) z dużą prędkością mikserem, wlej dwie szklanki granulowanego cukru. Rozłóż białka na nie do końca upieczonym cieście i piecz dalej, aż będą gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy