sernik

najdelikatniejsze ciasto serowe, które rozpływa się w ustach! Wspaniałe ciasto serowe specjalnie na obfite śniadanie, które szybko się gotuje, dosłownie rozpływa się w ustach, tworzy wyjątkowy nastrój przy stole. To jedzenie dla prawdziwych smakoszy, dla których kuchnia włoska zawsze była szczególnie poszukiwana. Pamiętaj, aby zanotować ten przepis kulinarny i spróbować go zrobić, nie pożałujesz przez minutę.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 43 % 21 g
węglowodany 39 % 19 g
304 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę, rozłóż masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Siekamy nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uformuj kulkę z ciasta i wyślij na zimno na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podsmaż cebulę,pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tworzymy kosz z ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj jajka, dodaj mleko, śmietanę,mąkę, sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej połowę sera na półgotowany kosz, a następnie cebulę, ser i napełnij nadzieniem jajecznym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

bierzemy szeroką deskę do krojenia, przesiewamy na nią mąkę, rozprowadzamy masło i zaczynamy siekać nożem, aby w końcu uzyskać małe okruchy. Wlej sól, zrób zjeżdżalnię na środku, wlej trochę ciepłej wody i zagniataj ciasto-strome. Teraz tworzymy z niego piłkę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkuj schłodzone ciasto o grubości jednego cm, włóż do formy (najlepiej okrągłej), wlej suchą fasolę lub groszek na dno i wyślij do piekarnika na dziesięć minut. Powinniśmy dostać taki kosz, nie do końca upieczony. Ochładzamy ją.
cebulę pokroić w drobną kostkę, dobrze usmażyć na oleju, aż się zrumieni, dodać pieprz. Ubij jajka trzepaczką, wlej mleko, śmietanę, włóż mąkę, dobrze wymieszaj, sól do smaku. Zetrzyj ser na grubej tarce, podziel na dwie części. Jeden zasypiamy nasz kosz, na wierzchu kładziemy smażoną cebulę, na którą ponownie idzie ser. Następnie całość zalewamy masą jajeczno-mleczną.
w piekarniku takie ciasto powinno być pieczone w temperaturze 175 stopni przez około dziesięć minut, po kolejnych 15 minutach w temperaturze 220 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, posyp je mielonymi orzechami włoskimi (jeszcze gorące).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal / 100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal / 100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy