sernik
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Krok 2:
Przesiej mąkę, rozłóż masło.
Krok 3:
Siekamy nożem.
Krok 4:
Uformuj kulkę z ciasta i wyślij na zimno na 1 godzinę.
Krok 5:
Podsmaż cebulę,pieprz.
Krok 6:
Tworzymy kosz z ciasta.
Krok 7:
Zagotuj jajka, dodaj mleko, śmietanę,mąkę, sól.
Krok 8:
Wlej połowę sera na półgotowany kosz, a następnie cebulę, ser i napełnij nadzieniem jajecznym.
Krok 9:
Krok 10:
bierzemy szeroką deskę do krojenia, przesiewamy na nią mąkę, rozprowadzamy masło i zaczynamy siekać nożem, aby w końcu uzyskać małe okruchy. Wlej sól, zrób zjeżdżalnię na środku, wlej trochę ciepłej wody i zagniataj ciasto-strome. Teraz tworzymy z niego piłkę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkuj schłodzone ciasto o grubości jednego cm, włóż do formy (najlepiej okrągłej), wlej suchą fasolę lub groszek na dno i wyślij do piekarnika na dziesięć minut. Powinniśmy dostać taki kosz, nie do końca upieczony. Ochładzamy ją.
cebulę pokroić w drobną kostkę, dobrze usmażyć na oleju, aż się zrumieni, dodać pieprz. Ubij jajka trzepaczką, wlej mleko, śmietanę, włóż mąkę, dobrze wymieszaj, sól do smaku. Zetrzyj ser na grubej tarce, podziel na dwie części. Jeden zasypiamy nasz kosz, na wierzchu kładziemy smażoną cebulę, na którą ponownie idzie ser. Następnie całość zalewamy masą jajeczno-mleczną.
w piekarniku takie ciasto powinno być pieczone w temperaturze 175 stopni przez około dziesięć minut, po kolejnych 15 minutach w temperaturze 220 stopni. Gdy ciasto będzie gotowe, posyp je mielonymi orzechami włoskimi (jeszcze gorące).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal / 100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal / 100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal / 100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal / 100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g