ciasto francuskie z jabłkiem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc bierzemy jabłka. Lepiej, jeśli jest kwaśny lub słodko-kwaśny. Obieramy nasze owoce, kroimy na połówki i wycinamy rdzeń z pestek.
w uzyskanych połówkach Na Zewnątrz wykonujemy nacięcia, aby jabłka pozostały nienaruszone i nie rozpadły się na części.
teraz rozwałkuj zakupioną warstwę ciasta i pokrój ją na 6 równych kwadratów.
następnie na środku każdego kwadratu kładziemy 1 łyżeczkę dżemu, a następnie kładziemy jabłko na wierzchu, dociskamy brzegi ciasta do jabłka. Pieczemy nasze surowe ciasta na wstępnie natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Po przygotowaniu ciast wyjmujemy je, podlewamy każdą kolejną 1 łyżeczką dżemu i posypujemy orzechami. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
w uzyskanych połówkach Na Zewnątrz wykonujemy nacięcia, aby jabłka pozostały nienaruszone i nie rozpadły się na części.
teraz rozwałkuj zakupioną warstwę ciasta i pokrój ją na 6 równych kwadratów.
następnie na środku każdego kwadratu kładziemy 1 łyżeczkę dżemu, a następnie kładziemy jabłko na wierzchu, dociskamy brzegi ciasta do jabłka. Pieczemy nasze surowe ciasta na wstępnie natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Po przygotowaniu ciast wyjmujemy je, podlewamy każdą kolejną 1 łyżeczką dżemu i posypujemy orzechami. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g