ciasto francuskie z jabłkiem

Przygotowanie takich dmuchanych ptysiów nie zajmie ci dużo czasu! Odkąd francuskie ciasto drożdżowe i bez drożdży pojawiły się w sklepach, życie gospodyń domowych znacznie się uprościło. Na jego podstawie pojawiła się duża różnorodność przepisów kulinarnych na różne potrawy. Ja i moja mama również odetchnęliśmy z ulgą, ponieważ teraz nie musisz spędzać dużo czasu na przygotowywaniu ciasta, możesz po prostu iść i kupić je w najbliższym supermarkecie. Znam masę do pieczenia ciasta francuskiego, ale teraz opowiem o być może jednym z najprostszych przepisów - ciastku francuskim z jabłkiem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 73 % 22 g
154 kcal
IG: 27 / 36 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
więc bierzemy jabłka. Lepiej, jeśli jest kwaśny lub słodko-kwaśny. Obieramy nasze owoce, kroimy na połówki i wycinamy rdzeń z pestek.
w uzyskanych połówkach Na Zewnątrz wykonujemy nacięcia, aby jabłka pozostały nienaruszone i nie rozpadły się na części.
teraz rozwałkuj zakupioną warstwę ciasta i pokrój ją na 6 równych kwadratów.
następnie na środku każdego kwadratu kładziemy 1 łyżeczkę dżemu, a następnie kładziemy jabłko na wierzchu, dociskamy brzegi ciasta do jabłka. Pieczemy nasze surowe ciasta na wstępnie natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Po przygotowaniu ciast wyjmujemy je, podlewamy każdą kolejną 1 łyżeczką dżemu i posypujemy orzechami. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g

Podobne przepisy